Thursday, January 19, 2012

Kumpulan nak ikut ke Kemboja

Maaf, lama tak update blog sebab agak sibuk dengan urusan di pejabat kebelakangan ni.

Kumpulan dari TELEKOM MALAYSIA (BAKIT - Badan
Kebajikan Telekom Perak) yang akan ikut trip
kemanusiaan ke Kemboja Februari nanti


Alhamdulillah, pada 3-6 Feb nanti, beberapa sukarelawan dari BAKIT Perak (Bdn Kebajikan Kakitangan Telekom Malaysia) akan bersama kami untuk manusia kemanusiaan di Kemboja. InsyaAllah 22 sukarelawan bersama bantuan dari bentuk kenduri (6 lembu), telekung (di jahit oleh muslimah Kemboja di bengkel DMK). Quran Terjemahan Khmer dan juga sumbangan zakat & derma. 

Tak lupa juga 2-3 sahabat dari Tenaga Nasional yang juga bersama dan menyumbang/menaja sebahagian dana untuk pembinaan  kompleks Tahfiz DMK.

dan pada 29 Mac - 1 April, sekumpulan 30 orang dari Sek Seri Puteri Cyberjaya (9 guru dan 21 pelajar) akan bersama DMK ke Kemboja juga untuk menziarah dan membantu saudara Islam di sini. Juga sekumpulan sahabat dari Bahrain (Malaysian yang duduk Bahrain) dan dari Dublin, Ireland. Moga perjalanan ini dapat membuka mata hati kita untuk lebih komited bantu saudara Islam secara terus menerus. 

APA YANG BEST KALAU JALAN-JALAN
Kat kemboja tak ada apa sangat la. Kalau bab beli belah, Vietnam lagi best (beg lagi murah, tapi tak banyak beza la dengan di Kemboja). Kalau nak tengok Angkor Wat ok gak. Dan ramai gak yang suka gi "killing field" dan tempat seksaan semasa regim PolPot. Saya dah pergi, tapi rasa ngeri gak le... he he. Kalau yang tak berapa berani, depa kata bule muntah gak..

Killing Field (dlm 20 min dari Phnom Penh)
Kalau gi Kemboja, alang-alang gi Vietnam sekali, sebab naik bas aje dlm 5 jam (dari Phnom Penh). sebelah-sebelah je, macam Melaka pergi Singapore, macam tu le. atau lebih tepat macam Ipoh nak gi Hatyai le. Apa yang menarik di Vietnam? Ramai orang kata shopping. dan juga boleh menziarahi kumpulan minoriti Islam di sekitar Ho Chi Minh (Saigon dulu namanya). Ooohh.. bule gak tengok kesan perang vietnam & terowong-terowong yang viet-cong buat masa depa kalahkan Amerika dulu. 
kecik je lobangnya.. muat-muat je
keratan rentas terowong di Vietnam

Jika ada pembaca nak ikut ke Kemboja & Vietnam, jom. Jadual trip, kos, itinerari ada di blog saya satu lagi  http://infaqkemboja.blogspot.com/. klik kat blog tu ye. 

Wassalam

No comments:

Post a Comment